Program

Bulgaristan-Türkiye IPA Sınır Ötesi Programı; AB katkısı, Türkiye ve Bulgaristan devlet bütçelerinden gelen eş-finansman ile finanse edilmektedir. 
20 Aralık 2007 tarihinde iki ülkenin ulusal, bölgesel ve yerel paydaşlarıyla ortaklık yoluyla oluşturduğu program dökümanı Avrupa Komisyonu tarafından onaylanmıştır (Karar no. 6477).  Söz konusu karar, Programın genel çerçevesini ortaya koymaktadır. 
Program, Sınır Dışı İnisiyatif Programı ve “Phare” kapsamında Türkiye ile Bulgaristan arasındaki Sınır Ötesi İşbirliği Programı’na da yansıdığı gibi, AB’nin Sınır ötesi inisiyatiflerinin evrimini devam ettirmektedir.

Program alani:

Belirlenen uygun işbirliği alanı Bulgaristan’da Burgaz’ı (13 belediye dâhil), Yanbolu (5 belediye) ve Hasköy’ü (11 belediye); Türkiye’de ise Edirne ve Kırklareli şehirlerini kapsamaktadır. Uygun bölgeler Bulgaristan tarafında 16636.9km2 (ülke topraklarının %14.99’u) Türkiye tarafında ise 12 396km2 (ülkenin %1.58’i) dolayındadır.  İki ülke arasındaki sınır hattı şu anda faal olan 3 gümrük noktası ile 288 km  İşbirliği yapılan alandaki nüfus; Bulgar tarafı 830917, Türk tarafı 731067 olmak üzere toplam 1561984’tür. Sınırötesi alanın belirgin özellikleri kültürel, tarihi ve tabi kaynaklar itibarıyla oldukça zengin oluşudur. uzunluğundadır.

 
ÖNCELİK EKSENİ

ÖNCELİK EKSENİ 1:  SÜRDÜRÜLEBİLİR SOSYAL VE İKTİSADİ KALKINMA
Müdahale Alanı 1.1: Sosyal kalkınmanın ve sosyal uyumun geliştirilmesi
Müdahale Alanı 1.2: İktisadi rekabet edebilirliğin artırılması:
Müdahale Alanı 1.3: İşbirliği alanındaki iktisadi potansiyelin geliştirilmesi için altyapısal destek verilmesi;
ÖNCELİK EKSENİ 2 – HAYAT KALİTESİNİN ARTIRILMASI
Müdahale Alanı 2.1: Çevrenin, doğanın ve tarihi ve kültürel mirasın korunması;
Müdahale Alanı 2.2: Doğal kaynakların, kültürel ve tarihi mirasın sürdürülebilir kullanımı için kapasite geliştirme çalışmaları yapılması;
ÖNCELİK EKSENİ 3 – TEKNİK YARDIM
Bu öncelik ekseninin amacı Sınırötesi Programın etkin ve verimli bir biçimde yönetilmesini ve uygulanmasını sağlamaktır.

STRATEJİK HEDEFLER
Sınırötesi işbirliği programının nihai hedefi daha güçlü bir Avrupa işbirliği ve bütünleşmesine hizmet etmek amacıyla Bulgaristan-Türkiye sınırötesi işbirliği alanında her iki ülkenin güçlü olduğu ana noktalar üzerine kurulu sürdürülebilir ve dengeli bir kalkınma sağlamaktır.
Sınırötesi işbirliği programı, aşağıdaki hedeflere ulaşmak için işbirliği alanlarında fonksiyon üstlenerek nihai hedefine ulaşmaya çalışacaktır:

Her biri sınır bölgesinin farklı potansiyellerini ortaya koyan, programın üç özel hedefinin bölgede büyük etkisinin olması beklenmektedir: 
Sosyal etki:

İktisadi etki: